Achtergrondinformatie
Land Cruiser 60-serie

Wat zijn de verschillen tussen de uitvoeringen en jaargangen binnen de 60-serie van Land Cruiser? En wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Jaargangen en uiterlijk
De 60-serie is van 1980 tot en met 1992 gebouwd. Hij is met 6 soorten motoren uitgevoerd. De verschillende type-aanduidingen verwijzen telkens naar de motor.

De BJ60 is van 1980 tot 1987 gebouwd en heeft de 3B-motor. Dit is een 3.4L 4 cilinder diesel motor.

De HJ60 is van 1980 tot 1990 gebouwd en heeft de 2H-motor. Dit is een 4.0L 6 cilinder diesel motor. Binnen de 2H-motor is in 1985 nog een paar veranderingen doorgevoerd.

De FJ60 is van 1980 tot 1987 gebouwd en heeft de 2F-motor. Dit is een 4.2L 6 cilinder benzine motor.

De HJ61 is van eind 1985 tot begin 1990 gebouwd en heeft de 12H-T motor. Dit is een 4.0L 6 cilinder turbodiesel motor.

De FJ62 is van 1984 tot 1992 gebouwd. Tot 1987 had deze Cruiser het 3F-blok. Dit is een 4.0L 6 cilinder benzine motor. Daarna kwam het 3FE-blok. Dat was een 4.0L 6 cilinder benzine motor met electronische injectie.

De HJ60, HJ61 en FJ62 begonnen alle drie met ronde koplampen, en kregen halverwege 1987 vierkante koplampen.

De BJ60 is nooit in Europa uitgebracht, wel in Canada en Zuid-Amerika. Het is de enige diesel-uitvoering van de 60-serie die in Noord-Amerika is uitgebracht.

De HJ60 is in sommige delen van de wereld (Groot-Brittanië, Zweden, Finland en Zuid-Amerika) tot 1990 verkocht, met vierkante koplampen en al. In Groot-Britannie en Ierland is de HJ61 nooit verkocht.

En in Noord-Amerika is de FJ62 met 3F-motor en ronde koplampen nooit verkocht. Daar sprong de Land Cruiser van de FJ60 meteen door naar de FJ62 met 3FE en vierkante koplampen.
Verder zijn er nog variaties in achterkleppen, namelijk de horizontaal en de verticaal openslaande achterkleppen; de laatsten worden wel 'barndoors' of 'ambulance deuren' genoemd. Ook is er vanaf 1982 een versie met een licht oplopend verhoogd dak. Dit gaat samen met een extra driezits achterbank in de achterbak, schuiframen in diezelfde achterbak, en een keuze uit of een zonnedakje, of een airconditioning.


Naast de verschillende motoren zijn er nog verschillen in versnellingsbakken, assen en voltages. En wat is nu het maximale gewicht wat de HJ60/61 mag trekken? Hieronder wijden we daar kort over uit.

Motor
De meeste dieselblokken in de 60-serie zijn door Hino gebouwd; dit is een Japans vrachtwagenmerk dat onder de vleugel van Toyota opereert. Het 2H-blok levert ruim 100 pk, en het 12H-T blok ruim 130.

Voordeel van turbo is dat de auto pittiger rijdt en meer trekvermogen heeft; nadeel van turbo is dat het een relatief kwetsbaar onderdeel van het motorblok is. De propellor draait met zo'n 30.000 toeren per minuut en moet te alle tijden gesmeerd worden. Te weinig olie is catastrofaal.

FJ60 is de benzine uitvoering met het 2F blok dat eveneens 6 cilinders heeft, maar met 4,2 liter inhoud. De FJ60 werd met name in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten verkocht, maar ook wel in Australië en Zwitserland. Voordeel van benzine is dat het blok geluidsarmer is, iets pittiger, maar in Nederland natuurlijk duurder in gebruik. Het is wel goed mogelijk om gas in te bouwen. Later is het 3F blok ontwikkeld voor de FJ62. Dit onderscheidt zich door kleinere cilinderinhoud (4.0 ipv 4.2), meer PK's, meer koppel, betere koeling, en beter gelagerd. De volgende stap was het 3FE blok dat het Electronic Fuel Injection (EFI) systeem heeft dat de carburateur onnodig maakt.

(zie ook www.off-road.com)

Versnellingsbak
In den beginne werd de 60-serie enkel met een 4-bak geleverd. Vanaf 1982 was een 5-bak optioneel, en vanaf 1985 werd de 5-bak standaard geleverd. De vijfde versnelling is in alle jaargangen een extra versnelling geweest, het is er nooit één geweest die geïntegreerd is in de bak. Hij is er achter geplakt, als het ware, met een verbinding vanuit de hoofdbak.

Daarbij werd vanaf oktober 1985 de bediening van de tussenbak veranderd. Niet langer werd de vierwielaandrijving (hoge giering) mechanisch, middels het pookje, in werking gesteld, maar met een knopje op het dashboard dat een vacuümsysteem in werking stelde. Lage giering bleef met de hand bediend worden.

Ook zijn de HJ60, HJ61 en FJ62 met een automatische versnellingsbak geleverd (4 traps). Bij de HJ60 had het bijbehorende 2H-blok 10 pk extra. Dit kwam doordat er een grotere brandstofpomp gebruikt werd. Deze tien paarden zullen niet veel netto winst opleveren, daar een automaat bak meer vermogen nodig heeft / verbruikt.

Voor- en nadelen

Voordeel van de 4-bak is dat het vrijwel onverwoestbaar is; nadeel is dat er meer toeren en dus meer lawaai is bij hoge snelheden. Hier ligt nu precies het voordeel van de 5-bak. Het nadeel is echter dat de vijfde versnelling kwestbaar is doordat hij ' er aan geplakt' is. Het komt dan ook vaak voor dat deze versnelling 'er uit ligt'.

De automaatbak heeft de welbekende voordelen van twee handen aan het stuur, en dat er bij het juiste toerental geschakeld wordt, maar in ruig terrein lijkt schakelen met de hand logischer, om de juiste kracht en het juiste toerental zelf te kunnen bepalen.

Opgesomd, en ons inziens, is de 5-bak of de automaat het meest geschikt voor de lange afstanden op asfalt en zijn de 4-bak en het turbo blok het meest geschikt voor het ruige terrein en het trekken van een zware aanhanger.

Assen
De 60-serie is uitgerust met een keuze uit 3 type assen: semi-floating, full-floating en sperassen. De eerste 2 betreffen altijd de achteras. Verder kan de full-floating achteras uitgevoerd zijn met en zonder limited slip differential. En de sperassen zijn alleen te vinden onder diesel Cruisers.

De semi-floating as is kwetsbaar omdat de steekas direct op de naaf gemonteerd zit. Bij de full floating as 'drijft' de steekas in een behuizing van olie, waarbij de behuizing de klappen opvangt, en niet de steekas.

Het limited slip differentieel is een diff met een automatische -maximaal 30%- sperfunctie. Het werkt op basis van een frictieplaatje.

De sperassen, tot slot, betreffen zowel achter- als vooras en zijn handmatig via kabels in te schakelen. Het differentieel wordt naar beide steekassen vergrendeld zodat beide wielen aangedreven blijven, ook als 1 wiel in de modder ronddraait.

Voltage
Dan is er ook nog een verschil in het voltage waarmee Toyota de blokken heeft uitgerust. Over het algemeen gaat de regel op: alle dieselblokken werken met het 24-Voltssysteem; de benzineblokken werken met 12 Volt. Dit heeft te maken met het feit dat de dieselblokken veel kracht vereisen om gestart te worden. 12 Volt zou niet volstaan voor deze klus. Tenzij je in Australië of Afrika woont waar het warm is en de olie niet zo stroperig wordt. Dan, zo dacht Toyota, volstaat het 12-Volt systeem.

Een andere theorie voor het onderscheid in Voltage is van militaire aard. Toyota zou het 24 Volts systeem hebben toegepast om aan de eisen van een NAVO-mobiel te voldoen. De NAVO maakt gebruikt van sterke zendradio's die 24 Volt nodig hebben om een groot bereik te kunnen hebben. Dit zou ook verklaren waarom er in Australië, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika 12 Volts diesels rondrijden, gezien landen in die regio's geen lid zijn van het Noord-Atlantische genootschap.

Wanneer een FJ60 (benzine dus) omgebouwd wordt naar een diesel, dan moet ook met het wisselen van de kabelboom en alle op electriek werkende motortjes en lampjes rekening gehouden worden, naast het aanleggen van een retourbrandstofleiding vanuit de tank en nog wat andere aanpassingen.

Maximaal te trekken massa
Toyota heeft het advies gegeven dat de 60 serie maximaal 4000kg kan trekken. In Nederland is dat echter gereduceerd tot 3500, dit gewicht is namelijk de wettelijke bovengrens van een te trekken massa door een personenauto in Nederland; waar dan vervolgens wel een BE rijbewijs voor nodig is.

5 tot 9 zitplaatsen
De 60 serie van Land Cruiser heeft uitvoeringen voor 5 personen, voor 6 en voor 8 of 9. Er kan namelijk een tweezitsbankje gemonteerd worden op de plaats van de passagiersstoel. Hiervoor moet het middenconsole wijken. Echt comfortabel kunnen 2 volwassenen er niet plaatsnemen. Tevens is er een uitvoering met een tweede achterbank -die met het eerder genoemde safaridak- hiervoor moet je de achterbak grotendeels missen.
Connect via WhatsApp
Connect via WhatsApp